Ciasto:
0,7 l białek (4 szt)
0,7 l cukru
0,7 l mąki pszennej
szczypta soli
1 kisiel truskawkowy (polecam z biedronki, ponieważ zawiera kawałki truskawek)
125 g margaryny do pieczenia
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki:
1 budyń bananowy
0,6 l mleka
150 g miękkiej margaryny
2 galaretki truskawkowe
3 banany
Ciasto truskawkowo-bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuścić i wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier. Ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodajemy mąkę, kisiel i proszek do pieczenia przesiane sitkiem. Wymieszać łyżką. Dodać roztopioną margarynę. Tortownicę o wymiarach 25cm natłuścić wysypać bułkę tartą i piec przez 40 min do suchego patyka. Podzielić po wystudzeniu biszkopt na dwie części.
2.Budyń ugotować z mlekiem, wystudzić. Margarynę zmiksować na puszystą masę, a następnie łyżką dodawać budyń. Galaretki rozpuścić w 600 ml wody i odstawić do stężenia.
3.Połowę kremu budyniowego wyłożyć na jedną połowę biszkoptu. Banany pokroić w plasterki, a następnie ułożyć na kremie. Zalać galaretką i wstawić do lodówki. Na galaretkę wyłożyć krem zostawić trochę na górę. Przykryć drugą połową biszkoptu i wyłożyć krem na wierzch.
Komentarze