ciasto szpinakowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Najlepszy sposób aby podać dziecku szpinak

  • 60 min

Składniki:

  • 1 duży pęczek szpinaku lub ok 5 kostek mrożonego)
    200g sera feta,
    10 łyżek mąki pszennej (czubatych),
    5 łyżek mąki kukurydzianej (czubatych),
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 jajka,
    3/4 szklanki maślanki,
    1/3 szklanki oleju,
    1 duży ząbek czosnku,
    2 szczypty soli,
    szczypta pieprzu,
    szczypta suszonego oregano

Ciasto szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście szpinaku opłukać, włożyć do miski, zalać wrzątkiem i odstawić na 2-3 minuty. Po tym czasie odcedzić i dokładnie odcisnąć z wody, a następnie pokroić (ja kroiłam niezbyt drobno).
    Wymieszać razem mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia.
    W dużej misce wymieszać jajka, maślankę i olej. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oregano oraz mąki z proszkiem. Wszystko wymieszać łyżką (mogą pozostać grudki). Dodać szpinak i pokrojony w kostkę ser feta i ponownie wymieszać. Ciasto powinno być gęste.
    Keksówkę o długości 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wypełnić ciastem.
    Piec w 180 stopniach przez ok. 40-45 min

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.45 (197 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto cytrynowo-szpinakowe