Ciasto szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście szpinaku opłukać, włożyć do miski, zalać wrzątkiem i odstawić na 2-3 minuty. Po tym czasie odcedzić i dokładnie odcisnąć z wody, a następnie pokroić (ja kroiłam niezbyt drobno).
Wymieszać razem mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia.
W dużej misce wymieszać jajka, maślankę i olej. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oregano oraz mąki z proszkiem. Wszystko wymieszać łyżką (mogą pozostać grudki). Dodać szpinak i pokrojony w kostkę ser feta i ponownie wymieszać. Ciasto powinno być gęste.
Keksówkę o długości 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wypełnić ciastem.
Piec w 180 stopniach przez ok. 40-45 min
Komentarze