Ciasto rabarbarowe

  • wyświetlono: 283 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Latem piekę ciasta z owocami. Nie lubię, gdy są bardzo słodkie, a to ma orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Renata Gładysiewicz, Nowiny
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

● 30 dag mąki
● 15 dag margaryny
● 2 łyżki cukru pudru
● 2 żółtka
● łyżka kwaśnej śmietany
● 40 dag rabarbaru
● 4 łyżki cukru
● cukier waniliowy
● 2 łyżki bułki tartej
● 3 białka

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto rabarbarowe

  • 1. Mąkę z margaryną siekamy nożem. Dodajemy cukier
    puder, żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy. Ciasto
    wkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy,
    wykładamy dno tortownicy o śr. 24 cm, wokół formujemy
    2-3-cm brzeg (skrawki ciasta odkładamy). Pieczemy
    ok. 10 minut w 180 °C. Posypujemy łyżką bułki tartej.
  • 2. Rabarbar myjemy, obieramy, rozgotowujemy w małej
    ilości wody. Mieszamy z 1/2 cukru i wykładamy na ciasto.
    Oprószamy resztą bułki.
    Ze skrawków formujemy
    cienkie wałki i układamy
    kratkę na rabarbarze.
    Pieczemy 30 minut. Białka
    ubijamy z pozostałymi
    cukrami, wykładamy na
    wierzch ciasta. Suszymy
    w gorącym, ale wyłączonym
    piekarniku.
PPK_07-2010

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieRabarbar

Komentarze

Podobne przepisy

budyniowo rabarbarowe

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto budyniowo - rabarbarowe

Wilgotne ciasto z budyniem i rabarbarem

Zakręcone Ciasto Rabarbarowe.

Dodane przez: Słodko Słodka

Zakręcone ciasto rabarbarowe

Sezon Rabarbarowy Uważam za Otwarty:-)Lubicie...

Dodane przez: rupieciowska

Ciasto rabarbarowo- kruszonkowe

Wspaniałe ciasto szczególnie w...

Odwrócone ciasto rabarbarowe.

Dodane przez: BABECZKA 35

Odwrócone ciasto rabarbarowe

Ciasto z rabarbarem to jedno z...

Rabarbarek

Dodane przez: kuchareczka22

Rabarbarowe ciasto

Przepis dostałam od mamy. To tegoroczny...

Rabarbarowe ciasto

Dodane przez: Beata07

Rabarbarowe ciasto

kruche, lekko kwaskowe w smaku

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE