Ciasto rabarbarowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z margaryną siekamy nożem. Dodajemy cukier
puder, żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy. Ciasto
wkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy,
wykładamy dno tortownicy o śr. 24 cm, wokół formujemy
2-3-cm brzeg (skrawki ciasta odkładamy). Pieczemy
ok. 10 minut w 180 °C. Posypujemy łyżką bułki tartej.
2.Rabarbar myjemy, obieramy, rozgotowujemy w małej
ilości wody. Mieszamy z 1/2 cukru i wykładamy na ciasto.
Oprószamy resztą bułki.
Ze skrawków formujemy
cienkie wałki i układamy
kratkę na rabarbarze.
Pieczemy 30 minut. Białka
ubijamy z pozostałymi
cukrami, wykładamy na
wierzch ciasta. Suszymy
w gorącym, ale wyłączonym
piekarniku.
Komentarze