Ciasto miodowe z masą serową

0 (0 ocen)

  • 60 min

Proponuję ciasto miodowe, które przekładamy masą z gotowanego sera. Placki są od razu miękkie. Taka masa przypomina mi smak dzieciństwa. Pycha.

  • 60 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 szklanka miodu
    1 szklanka oleju
    ok 3/4 szklanki cukru
    1 szklanka herbaty czarnej
    4 jajka
    2 łyżeczki sody
    przyprawa do pierników.
    Masa serowa:

    2 jajka
    1 szklanka cukru
    20 dag margaryny
    3 łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklanki mleka
    1 kg białego sera

Ciasto miodowe z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić.Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. Wymiary blaszki 28 cm na 23,5 cm. Powinno nam wystarczyć na 3 placki. Temperatura pieczenia 150 stopni- termoobieg ok. 15 min. każdy placek. Placki można upiec dzień wcześniej.

    Ser mielimy lub używamy gotowego z wiaderka. Dodajemy cukier,jajka,dobrze mieszamy.W garnku rozpuszczamy margarynę i wciąż mieszając dodajemy partiami ser wymieszany. Gdy masa zacznie się gotować,dodajemy rozpuszczoną mąkę i energicznie mieszamy, aż masa stanie się gęsta
    Gotową gorącą masą przekładamy placki.

Komentarze

Podobne przepisy