Ciasto miodowe trzy tygodniowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne ciasto dla cierpliwych amatorów słodkości

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg miodu
    2 szkl cukru
    25dag margaryny Palma z murzynkiem
    1 kg mąki
    3 jajka
    0,5 szkl mleka
    3 płaskie łyżeczki sody
    0,5 łyżeczki soli
    1 torebka przyprawy do piernika lub cynamonu
    200g czekolady (gorzka i mleczna z orzechami)
    Rodzynki
    Kilka suszonych śliwek

Ciasto miodowe trzy tygodniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód z margaryną i cukrem podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Do letniej mieszaniny dodać mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól oraz przyprawę do piernika lub cynamon. Dokładnie wymieszać wyłożyć do kamionkowego naczynia i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić w chłodne miejsce na 3 tygodnie. Po tym czasie dołożyć rodzynki, pokrojone śliwki i posiekaną na kawałki czekoladę. Piec ok. 60 minut w 180C do suchego patyczka. Ciasto zmięknie po 3 – 4 dniach. Dowolnie udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy