Ciasto Migdałowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis od babci która uwielbiała piec ciasta

  • 60 min

Składniki:

  • 150g migdałów, 150g masła lub margaryny, 150g cukru, 4 żółtka, 200g mąki tortowej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, aromat migdałowy

Ciasto migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowa wsypywać do ciasta ucierając. Dodać 6 krople aromatu migdałowego. 4 białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą. Ciasto włożyć do blachy, wygładzić powierzchnię, ułożtć na wierzchu 50g migdałów. Piec w temperaturze 180-200stopni około 55 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy