Ciasto makowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Masło stopić i wystudzić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka ze szczyptą soli zmiksować i miksując stopniowo dodawać cukier waniliowy i zwykły.
Po około 7-8 minutach miksowania zmniejszyć obroty miksera do minimum i nadal miksując stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i stopione masło.
Wyłączyć mikser i mieszając drewnianą łyżką, stopniowo dodawać mak z kokosem.
Przelać do przygotowanej keksówki i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 45- 50 minut, do suchego patyczka.
Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem czy polewą.
Moja rada:
Ja miałam tylko 80 gram masła, więc po stopieniu przelałam do szklanki i dolałam tyle oleju, aby tłuszczu było łącznie 0,5 szklanki.
Ciasto można przekroić i przełożyć masą.
Komentarze