Ciasto makowo-kokosowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dla wielbicieli słodkich ciast

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt;
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo składniki na placek makowo -kokosowy:
    6 białek
    1 szklanka cukru
    1/4 szklanki suchego maku
    20 dag wiórków kokosowych
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Składniki na krem:
    6 żółtek
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    1 łyżka maki pszennej
    25 dag masła
    1/2 litra mleka
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka cukru(można dać tylko pół szklanki bo ciasto jest bardzo słodkie)

    Dodatkowo:
    1 paczka delicji
    2 galaretki pomarańczowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Ciasto makowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Piec w 180 st 30-40 min.

    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać.
    Dodać mak, kokos, mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec 30-40 min w 180 stopniach.

    Krem:
    w 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenna i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowany budyń i panownie zagotować. Masło utrzeć, stopniowo dodając zimny budyń . Krem podzielić na pół.

    Przełożenie placka:
    biszkopt jasny-1/2 kremu-placek makowo kokosowy-1/2 kremu-delicje-tężejąca galaretka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Delicje Galaretka pomarańczowa Kokos Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować