Dodatkowo składniki na placek makowo -kokosowy:
6 białek
1 szklanka cukru
1/4 szklanki suchego maku
20 dag wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
6 żółtek
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 łyżka maki pszennej
25 dag masła
1/2 litra mleka
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru(można dać tylko pół szklanki bo ciasto jest bardzo słodkie)
Ciasto makowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Piec w 180 st 30-40 min.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać.
Dodać mak, kokos, mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec 30-40 min w 180 stopniach.
Krem:
w 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenna i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowany budyń i panownie zagotować. Masło utrzeć, stopniowo dodając zimny budyń . Krem podzielić na pół.
Komentarze