Ciasto kefirowe z kiwi i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Jest bardzo puszyste i pełne smakowitych owoców. Posmakuje każdemu

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szklanka =250 ml pojemności
    2 jajka
    1 szklanka kefiru (250 ml)
    Pół szklanki roztopionego płynnego masła (125 ml)
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru kryształu
    2 łyżki cukru migdałowego
    2 owoce kiwi
    2 garście truskawek
    Kilka łyżek bułki tartej

Ciasto kefirowe z kiwi i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki doprowadź do temperatury pokojowej (bardzo ważne!), jedynie masło musi być lekko ciepłe, aby zachować płynność. Mąkę przesiej przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Jaja zmiksuj z cukrami na puszystą, jasną masę. Dodaj kefir rozpuszczone masło, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. Zmiksuj krótko na jednolitą masę.
    Ciasto przelej do wysokiej tortownicy o średnicy 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Owoce obierz, pokrój i z jednej strony oprósz bułką tartą i tą stroną powciskaj lekko na wierzch ciasta. Piecz około 45-50 minut z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy