Ciasto kefirowe z jabłkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Piekę je dla rodziny, na deser po niedzielnym obiedzie.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 100 ml śmietany
    ● 100 ml kefiru
    ● 100 ml oleju
    ● 2 szkl. mąki
    ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● jajko
    ● cukier waniliowy
    ● starta skórka z wyszorowanej cytryny
    ● masło do formy
    Oraz:
    ● 3 jabłka
    ● maliny i liście mięty do dekoracji

Ciasto kefirowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: składniki mieszamy w misce. Formę (śr. 20 cm) nadającą się do pieczenia w mikrofalówce (najlepiej karbowaną) natłuszczamy. Wlewamy ciasto, odstawiamy na ok. 10 minut.
  • 2. Jabłka myjemy (ew. obieramy ze skórki), kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy 10 minut w mikrofalówce (moc 750 W). Zostawiamy w mikrofalówce jeszcze 3 minuty do przestygnięcia. Wyjmujemy z formy i dekorujemy świeżymi malinami oraz miętą.

Porady

Ułożone na cieście jabłka możemy zalać galaretką, np. malinową lub cytrynową: przygotowujemy ją według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do wystudzenia i lekko tężejącą zalewamy jabłka. Chłodzimy do całkowitego stężenia galaretki. Dekorujemy malinami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2014

Komentarze

Podobne przepisy