Słodkie ciasto kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masę kajmakową przełożyć do garnuszka, dodac mleko i podgrzać na ogniu az składniki sie połączą i powstanie jednolita konsystencja. Odstawic do przestudzenia.
Żółtka oddzielić od białek.
W misce utrzeć żółtka, dodać oba cukry i ucierać chwilę. Nastepnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, wymieszać.
W oddzielnej misce ubić białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać ostrożnie do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie wymieszać.
Okrągła średnią foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać ciasto, lekko wyrównać Piec w nagrzanym piekarniku w 180 s C przez około 45-50 min, do suchego patyczka.
Upieczone i przestudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem,
Komentarze