Ciasto dyniowe z orzechami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne dyniowe ciasto z orzechami, polane lukrem smakuje znakomicie.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka,
    450 g puree z dyni,
    2 szklanki mąki,
    1/2 szklanki cukru pudru,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    łyżeczka cukru waniliowego,
    łyżeczka sody,
    2 łyżeczki cynamonu,
    3/4 szklanki oleju,
    7 łyżek miodu,
    200 g zmielonych orzechów włoskich,
    2 łyżki rodzynek,
    szczypta soli.

    Lukier:
    1,5 szklanki cukru pudru,
    3 łyżki soku z cytryny,
    100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Ciasto dyniowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W osobnych miskach przesiać suche składniki, a w innej wymieszać mokre. Suche składniki wymieszać z mokrymi, dodać rodzynki i zmiksować do uzyskania jednolitej gęstej masy. Ciasto przelać do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 35 minut.
  • 2. Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto polać lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy