Ciasto drożdżowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

Nie jestem fanką ciasta drożdżowego, wypieków ze śliwkami też nie. Dostałam sporo śliwek więc trzeba było coś wykombinować.

Składniki:


  • Składniki (blacha 25x35)

    3 jajka
    szklanka cukru
    szklanka mleka
    250 g masła lub margaryny
    szklanka mąki
    50 g drożdży

    śliwki węgierki (ok.10-12 sztuk)

    kruszonka:
    3 łyżki mąki
    cukier waniliowy
    2 łyżki cukru
    250 g masła lub margaryny

Ciasto drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem, w mleku rozpuścić masło. Wlać ciepłe mleko do jaj, wkruszyć drożdże i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem (bawełniana ściereczka) na pół godziny. Dodać mąkę i energicznie wyrobić ciasto, aż będzie się odklejać od rąk. Zostawić ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto. W odległości ok. 2 cm od brzegów blaszki w równych rzędach układać połówki wydrylowanych śliwek.
    Ze składników zagnieść kruszonkę, po czym obsypać nią wierzch ciasta.
    Piec w 180 stopniach około 50-55 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy