ciasto czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Błyskawiczne i pyszne ciasto czekoladowe.

  • 40 min

Składniki:

  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady

    1 kostka masła

    1 szklanka cukru

    2 łyżki mąki (max. 4-5)

    4 jajka

Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małym garnku rozpuścić czekoladę.
  • 2. Dodać masło i cukier- też rozpuścić z czekoladą.
  • 3. Dodać mąkę.
  • 4. Wszystko wymieszać na jednolitą masę
  • 5. Do wystudzonej masy dodać jajka, wymieszać.
  • 6. Przelać do tortownicy.
  • 7. Piec 20 minut w temp. 180 stopni. (ja robię w małej tortownicy, wychodzi okrągłe, płaskie, pysznie czekoladowe ciasto.

Porady

Im więcej mąki tym ciasto będzie bardziej zbite, im mniej tym bardziej mokre. Ja robię je w ten sposób (ku zaskoczeniu mojej mamy), że wszystko jednocześnie rozpuszczam w garnku, mieszam na gładką masę i piekę. Zawsze mi wychodzi:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy