CIASTO CYTRYNOWE

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Od wczoraj jest to zdecydowanie moje ulubione ciasto. Mega cytrynowo-migdałowe połączenie. Podziękowania dla Nigelli Lawson.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cytryna duża (sok i skórka): 2 sztuki
    - mielone migdały: 150 gramów
    - mąka kukurydziana: 85 gramów
    - masło miekkie: 175 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 175 gramów
    - proszek do pieczenie: 1 łyżeczka

    - cukier puder (do syropu): 85 gramów
    - sok z cytryny (do syropu): 1 sztuka

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki wymieszać. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.Dodawać na przemian jajko i łyżkę suchych składników, cały czas miksując. Wsypać resztę suchej mieszanki. Dodać sok i skórkę otartą z cytryn.
  • 2. Ciasto przełożyć do niewielkiej formy(tortownicy, prostokątnej) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w temp. 180ºC.Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
  • 3. Przygotować syrop: cukier i cytrynę zagotować w garnuszku. Ciasto ponakłuwać w kilku miejscach i polać syropem.
    Voila. Bon appetit.;))

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy