Ciasto cytrusowe

0 (0 ocen)

Gdy ktoś lubi słodkie ciasta można udekorować bitą śmietaną, która się super komponuje z kwaskowatym smakiem cytrusów.

Składniki:

  • blaszka 24 cm na 24 cm
    biszkopt:
    6 jajek
    3 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa:
    śmietana 18% 330 g( duże opakowanie)
    łyżka cukru pudru
    otarta skórka z połowy pomarańczy, połowy cytryny,1 mandarynki
    2galaretki pomarańczowe



Ciasto cytrusowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Dodajemy pojedynczo żółtka, cały czas miksując. Mąkę łączymy z proszkiem, dodajemy. Wylewamy do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem formy. Upuszczamy na podłogę z ok 30cm , taka by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pieczemy ok 30 minut w 170 stopniach. Szybkim ruchem odrywamy pergamin
  • 2. Ostygnięty biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe części.
  • 3. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Gdy przestygnie dodajemy śmietanę ,puder i otarte skórki z cytrusów. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
    Wylewamy na biszkopt, dociskamy drugą częścią.
  • 4. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku , gdy lekko stężeje wylewamy na wierzch ciasta. Dowolnie dekorujemy.

Komentarze

Podobne przepisy