Gdy ktoś lubi słodkie ciasta można udekorować bitą śmietaną, która się super komponuje z kwaskowatym smakiem cytrusów.
Składniki:
blaszka 24 cm na 24 cm
biszkopt:
6 jajek
3 łyżki cukru
4 łyżki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
śmietana 18% 330 g( duże opakowanie)
łyżka cukru pudru
otarta skórka z połowy pomarańczy, połowy cytryny,1 mandarynki
2galaretki pomarańczowe
Ciasto cytrusowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Dodajemy pojedynczo żółtka, cały czas miksując. Mąkę łączymy z proszkiem, dodajemy. Wylewamy do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem formy. Upuszczamy na podłogę z ok 30cm , taka by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pieczemy ok 30 minut w 170 stopniach. Szybkim ruchem odrywamy pergamin
2.Ostygnięty biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe części.
3.Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Gdy przestygnie dodajemy śmietanę ,puder i otarte skórki z cytrusów. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Wylewamy na biszkopt, dociskamy drugą częścią.
4.Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku , gdy lekko stężeje wylewamy na wierzch ciasta. Dowolnie dekorujemy.
Komentarze