Ciasto czekoladowo - cytrusowe

0 (0 ocen)

Bez pieczenia. Na letnie orzeźwienie.

Składniki:

  • Spód:
    130 g wafli ryżowych (u mnie ze słonecznikiem)
    1 szklanka wiórków kokosowych
    200 g masła
    1/3 szklanki miodu

    Masa czekoladowa:
    2 opakowania kremu do tortów o smaku czekoladowym (opakowanie na ok. 0,25 L mleka)
    1 i 1/5 szklanki mleka (zimne - z lodówki)
    1 łyżka żelatyny wieprzowej bez przypraw
    3 łyżki wody

    Masa cytrusowa:
    2 pomarańcze
    1 cytryna
    2 łyżki miodu
    2 opakowania bitej śmietany w proszku (opakowanie na 0,2 L mleka)
    1 szklnaka mleka (zimne - z lodówki)
    4 łyżki żelatyny wieprzowej bez przypraw
    1/3 szklanki wody

    Galaretka:
    1 opakowanie galaretki cytrynowej (na 1/2 L wody)
    1 i 1/2 szklanki wody (wrzątek)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki Napoje

Ciasto czekoladowo - cytrusowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto czekoladowo - cytrusowe 1. Na spód wafle drobno pokruszyć.
  • Ciasto czekoladowo - cytrusowe 2. Następnie w garnku rozpuścić masło, dodać miód i kokos - smażyć 2 - 3 min, mieszając.
  • Ciasto czekoladowo - cytrusowe 3. Do garnka dołożyć przygotowany łom waflowy i wymieszać. Masą wylepić blachę (24 x 42) wyścieloną papierem do pieczenia, mocno docisnąć dłonią i włożyć do lodówki do zestalenia.
  • Ciasto czekoladowo - cytrusowe 4. Na masę czekoladową żelatynę zalać wodą. Gdy napęcznieje, podgrzać do momentu rozpuszczenia. Lekko ostudzić. Oba opakowania kremu ubić z mlekiem. Dodać przygotowaną żelatynę - zmiksować. Masę wyłożyć na spód waflowo - kokosowy. Ponownie włożyć do lodówki.
  • Ciasto czekoladowo - cytrusowe 5. Na masę cytrusową owoce dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem, Wytrzeć i pokroić na małe kawałki (nie obrane ze skórki).
  • Ciasto czekoladowo - cytrusowe 6. Całość zblendować.
  • Ciasto czekoladowo - cytrusowe 7. Żelatynę namoczyć w wodzie. Gdy napęcznieje, podgrzewać, aż się rozpuści. Lekko wystudzić. Oba opakowania bitej śmietany ubić z mlekiem. Dodać przygotowane owoce oraz miód - delikatnie wymieszać. Następnie wlać żelatynę i ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na krem czekoladowy. Ciasto ponownie umieścić w lodówce.
  • Ciasto czekoladowo - cytrusowe 8. Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Tężejącą wylać na wierzch ciasta. Włożyć do lodówki, by całkowicie stężała.
    Ciasto przechowywać w lodówce.

Porady

Wafle ryżowe należy bardzo drobno pokruszyć, w przeciwnym razie spód może nie być zwarty i zacznie się rozpadać podczas krojenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować