Spód:
130 g wafli ryżowych (u mnie ze słonecznikiem)
1 szklanka wiórków kokosowych
200 g masła
1/3 szklanki miodu
Masa czekoladowa:
2 opakowania kremu do tortów o smaku czekoladowym (opakowanie na ok. 0,25 L mleka)
1 i 1/5 szklanki mleka (zimne - z lodówki)
1 łyżka żelatyny wieprzowej bez przypraw
3 łyżki wody
Masa cytrusowa:
2 pomarańcze
1 cytryna
2 łyżki miodu
2 opakowania bitej śmietany w proszku (opakowanie na 0,2 L mleka)
1 szklnaka mleka (zimne - z lodówki)
4 łyżki żelatyny wieprzowej bez przypraw
1/3 szklanki wody
Galaretka:
1 opakowanie galaretki cytrynowej (na 1/2 L wody)
1 i 1/2 szklanki wody (wrzątek)
Ciasto czekoladowo - cytrusowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na spód wafle drobno pokruszyć.
2.Następnie w garnku rozpuścić masło, dodać miód i kokos - smażyć 2 - 3 min, mieszając.
3.Do garnka dołożyć przygotowany łom waflowy i wymieszać. Masą wylepić blachę (24 x 42) wyścieloną papierem do pieczenia, mocno docisnąć dłonią i włożyć do lodówki do zestalenia.
4.Na masę czekoladową żelatynę zalać wodą. Gdy napęcznieje, podgrzać do momentu rozpuszczenia. Lekko ostudzić. Oba opakowania kremu ubić z mlekiem. Dodać przygotowaną żelatynę - zmiksować. Masę wyłożyć na spód waflowo - kokosowy. Ponownie włożyć do lodówki.
5.Na masę cytrusową owoce dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem, Wytrzeć i pokroić na małe kawałki (nie obrane ze skórki).
6.Całość zblendować.
7.Żelatynę namoczyć w wodzie. Gdy napęcznieje, podgrzewać, aż się rozpuści. Lekko wystudzić. Oba opakowania bitej śmietany ubić z mlekiem. Dodać przygotowane owoce oraz miód - delikatnie wymieszać. Następnie wlać żelatynę i ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na krem czekoladowy. Ciasto ponownie umieścić w lodówce.
8.Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Tężejącą wylać na wierzch ciasta. Włożyć do lodówki, by całkowicie stężała.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Porady
Wafle ryżowe należy bardzo drobno pokruszyć, w przeciwnym razie spód może nie być zwarty i zacznie się rozpadać podczas krojenia.
Komentarze