Ciasto białkowiec

0 (0 ocen)

  • 55 min

Błyskawiczne i banalnie proste ciasto, które zachwyca smakiem i ma interesujący wygląd :) Natychmiastowo znika z talerzy :)

  • 55 min

Składniki:

  • 8 białek
    3/4 szklanki maku
    1 szklanka mąki*
    1 szklanka cukru pudru
    kilka kropel ulubionego zapachu do ciast
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto białkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę; pod koniec tej czynności dodajemy cukier puder i ubijamy całość, aż do uzyskania sztywnej masy
  • 2. Dodajemy mąkę, mieszamy, następnie dokładamy mak, proszek do pieczenia i zapach, mieszamy całość
  • Białkowiec przed upieczeniem 3. Masę wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego!

Porady

*użyłam mąki z samopszy (1/2) oraz płaskurki (1/2), ale ciasto jak najbardziej można upiec na bazie mąki pszennej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy