Ciastka ze skwarkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Tradycyjne i bardzo domowe ciastka z dodatkiem skwarek. Skwarski w tym ciastkach pełnią rolę tłuszczu, więc nie trzeba dodawać do nich masła. Pysznie smakują z kubkiem herbaty.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    250 g skwarek
    90 g cukru
    aromat migdałowy
    3 jajka(2 jajka i 1 żółtko)
    cukier puder

Ciastka ze skwarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skwarki kroje drobno i smażę. Studzę i mielę w maszynce. Mąkę przesiewam. Do mąki dodaje cukier, jajka i zmielone skwarki. Zagniatam ciasto. Chłodzę około 2 godzin. Ciasto rozwałkowuję na grubość około 4 milimetrów. Wycinam np.: kółka. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w 180 stopniach. Studzę i posypuję cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy