Tradycyjne i bardzo domowe ciastka z dodatkiem skwarek. Skwarski w tym ciastkach pełnią rolę tłuszczu, więc nie trzeba dodawać do nich masła. Pysznie smakują z kubkiem herbaty.
2 godz.
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
300 g mąki pszennej
250 g skwarek
90 g cukru
aromat migdałowy
3 jajka(2 jajka i 1 żółtko)
cukier puder
Ciastka ze skwarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skwarki kroje drobno i smażę. Studzę i mielę w maszynce. Mąkę przesiewam. Do mąki dodaje cukier, jajka i zmielone skwarki. Zagniatam ciasto. Chłodzę około 2 godzin. Ciasto rozwałkowuję na grubość około 4 milimetrów. Wycinam np.: kółka. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w 180 stopniach. Studzę i posypuję cukrem pudrem
Komentarze