Ciastka ze skwarkami

  • wyświetlono: 111 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tradycyjne i bardzo domowe ciastka z dodatkiem skwarek. Skwarski w tym ciastkach pełnią rolę tłuszczu, więc nie trzeba dodawać do nich masła. Pysznie smakują z kubkiem herbaty.

Honorata Kielczyk
  • 8 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

300 g mąki pszennej
250 g skwarek
90 g cukru
aromat migdałowy
3 jajka(2 jajka i 1 żółtko)
cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Ciastka ze skwarkami

  • 1. Skwarki kroje drobno i smażę. Studzę i mielę w maszynce. Mąkę przesiewam. Do mąki dodaje cukier, jajka i zmielone skwarki. Zagniatam ciasto. Chłodzę około 2 godzin. Ciasto rozwałkowuję na grubość około 4 milimetrów. Wycinam np.: kółka. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w 180 stopniach. Studzę i posypuję cukrem pudrem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastkasmalecDesersłodkościciasteczkasłoninado kawyskwarkidomowe ciastkaszybko i łatwotradycjna kuchniaciasteczka przepisprzepis na ciasteczka

Komentarze

Podobne przepisy

Ciastka francuskie ze śliwkami

Dodane przez: beetle

Ciastka francuskie ze śliwkami

Pyszny, prosty i efektowny śliwkowy...

Ciastka ravioli ze śliwkami

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Ciastka ravioli ze śliwkami

Ciastka ravioli ze śliwkami to...

ciastka ze śliwkami

Dodane przez: justi2401

Ciastka francuskie ze śliwkami

Bardzo proste i pyszne małe co...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Ciastka półfrancuskie ze śliwkami

Szybkie do zrobienia ciasteczka,...

Ciastka ryżowe ze śliwką

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Ciastka ryżowe ze śliwką

Miękkie i nie za słodkie ciasteczka...

Dodane przez: major

CIASTKA ZE ŚLIWKAMI

JEST BARDZO DOBRE CIASTO NA NIEDZIELNE...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE