Ciastka z czekoladą i migdałami

0 (0 ocen)

Cienkie kruchutkie ciasto polane gorzką czekoladą, posypane migdałami i odrobiną skórki pomarańczowej. Niebo w gębie!

Składniki:


  • 260 g mąki pszennej
    80 g cukru pudru
    120 g masła
    2 łyżki śmietany
    2 żółtka

    100 g gorzkiej czekolady
    4 łyżki posiekanych migdałów
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Ciastka z czekoladą i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.

    Dalej ucierając dodajemy śmietanę i żółtka.

    Następnie dodajemy przesianą i zagniatamy na gładkie ciasto.

    Odkładamy je na 40 minut do lodówki.
  • 2. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok 3mm i wykrawamy ciasteczka.

    Pieczemy do zrumienienia (ok.15 minut) w 180 stopniach.

    Wystudzone smarujemy roztopioną czekoladą, posypujemy posiekanymi migdałami i skórką pomarańczową.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy