Kruche ciasteczka z bezą,migdałami przesmarowane marmoladą.W smaku przypominają popularne ciasto Panią Walewską.Zaraz po upieczeniu są kruche,pozniej nieco miękną.
Wyśmienitki - ciastka z bezą i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę zagniatamy z margaryną,cukrem,żółtkami,octem i solą.Po wyrobieniu ciasto wkladamy na 30 minut do zamrazarki.
Z białek ubijamy pianę,gdy bedzie sztywna dodajemy cukier puder.
2.Ciasto cienko rozwałkowujemy (ok.0,5cm) i szklanką wykrawamy koła.
Wycięte ciastka smarujemy pianą,posypujemy migdałami i pieczemy ok 20 mniut w 160 stopniach.Lepiej piec z opcja pieczenia "dół" wtedy beza się zbytnio nie spiecze.
Ciastka po upieczeniu studzimy,smarujemy ciastko marmoladą,przykrywamy drugim.Smacznego!
Komentarze