Wyśmienitki - ciastka z bezą i migdałami

4.48 (171 ocen)

Kruche ciasteczka z bezą,migdałami przesmarowane marmoladą.W smaku przypominają popularne ciasto Panią Walewską.Zaraz po upieczeniu są kruche,pozniej nieco miękną.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
    25 dkg margaryny,
    2 łyżki cukru,
    3 jaja,
    3,5 łyżki octu,
    szczypta soli,
    1 szklanka cukru pudru,
    marmolada,
    siekane migdały
Wystaw ocenę:

4.48 (171 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Kruche ciasto Desery Ciastka

Wyśmienitki - ciastka z bezą i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę zagniatamy z margaryną,cukrem,żółtkami,octem i solą.Po wyrobieniu ciasto wkladamy na 30 minut do zamrazarki.
    Z białek ubijamy pianę,gdy bedzie sztywna dodajemy cukier puder.
  • 2. Ciasto cienko rozwałkowujemy (ok.0,5cm) i szklanką wykrawamy koła.
    Wycięte ciastka smarujemy pianą,posypujemy migdałami i pieczemy ok 20 mniut w 160 stopniach.Lepiej piec z opcja pieczenia "dół" wtedy beza się zbytnio nie spiecze.
    Ciastka po upieczeniu studzimy,smarujemy ciastko marmoladą,przykrywamy drugim.Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować