Ciastka ryżowe ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Miękkie i nie za słodkie ciasteczka z dodatkiem ryżu, bez jajek i w wersji bezglutenowej.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ▸180 g ryżu
    ▸180 g mąki (u mnie mieszanka gryczanej i owsianej bg)
    ▸30 g oleju kokosowego
    ▸pół łyżeczki cynamonu
    ▸ok. 500 g śliwek bez pestek
    ▸2 łyżki miodu

Ciastka ryżowe ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy i go ugotowanego, ale jeszcze gorącego dodajemy olej kokosowy, aby się rozpuścił. Mieszamy i ostawiamy do ostygnięcia.
    2. Śliwki blendujemy na mus, tylko żeby nie przesadzić i nie zrobił się zbyt lejący.
    3. Do większej miski wrzucamy ryż, przesianą mąkę, cynamon, miód i mieszamy łyżką (ja zrobiłam to ręcznie, wtedy mam pewność, że dobrze wszystko się połączyło). Na koniec dodajemy śliwki i wszystko mieszamy.
    4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i odrobinę go natłuszczamy. Lekko zwilżonymi rękami formujemy kulki, spłaszczamy i układamy na papierze. Pieczemy 40 minut w 170 stopniach.

Porady

Ze składników podanych wyszło mi 24 sztuki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy