Miękkie i nie za słodkie ciasteczka z dodatkiem ryżu, bez jajek i w wersji bezglutenowej.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
▸180 g ryżu
▸180 g mąki (u mnie mieszanka gryczanej i owsianej bg)
▸30 g oleju kokosowego
▸pół łyżeczki cynamonu
▸ok. 500 g śliwek bez pestek
▸2 łyżki miodu
Ciastka ryżowe ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy i go ugotowanego, ale jeszcze gorącego dodajemy olej kokosowy, aby się rozpuścił. Mieszamy i ostawiamy do ostygnięcia.
2. Śliwki blendujemy na mus, tylko żeby nie przesadzić i nie zrobił się zbyt lejący.
3. Do większej miski wrzucamy ryż, przesianą mąkę, cynamon, miód i mieszamy łyżką (ja zrobiłam to ręcznie, wtedy mam pewność, że dobrze wszystko się połączyło). Na koniec dodajemy śliwki i wszystko mieszamy.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i odrobinę go natłuszczamy. Lekko zwilżonymi rękami formujemy kulki, spłaszczamy i układamy na papierze. Pieczemy 40 minut w 170 stopniach.
Komentarze