Ciastka orzechowe z czekoladą

0 (0 ocen)

Super kruche ciasteczka z nuta orzechów i czekolady. Idealne połączenia na święta.

Składniki:

  • 600g mąki pszennej
    400g margaryny
    200g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych (może być mix)
    200g cukru pudru
    4 żółtka

    200g mlecznej polewy czekoladowej lub czekolady

Ciastka orzechowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, podsypując mąką, jeżeli będzie mocno się kleiło do rąk. Można je wcześniej schłodzić, ale ja od razu wycinam ciastka i piekę. Ciasto dzielić partiami, rozwałkować na grubość 2 mm i wycinać dowolne kształty. Wycięte ciasteczka układać na blasze wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 15 min w temp. 200 stopni. (zależy od piekarnika)
  • 2. Wystudzone przekładać czekoladą, ostawić do zastygnięcia. Z pozostającej polewy na ciastach można zrobić esy-floresy. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Komentarze

Podobne przepisy