Ciastka cytrynowe z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy rozmącone żółtka, pokrojone w kostkę masło, mleko, cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny, spirytus i końcówką do zagniatania lub dłońmi wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu formujemy z niego kulę i wkładamy do lodówki na 1/2 godz.
2.Schłodzone ciasto wałkujemy (ok 2 mm) na wysypanej mąką stolnicy:
nakładamy po 1/2 łyżeczki kremu czekoladowego.
3.zęścią ciasta przykrywamy krem czekoladowy i dociskami brzegi palcami
4.wykrawamy kieliszkiem pierożki
5.Ciasteczka pieczemy ok 12 minut w 180*C na funkcji termoobieg. Jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze