Ciastka cytrynowe z nutellą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mój Mąż pochłaniacz ciastek był wniebowzięty smakiem tego małego, cytrynowo - czekoladowego cuda :)

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szkl mąki pszennej
    spora szczypta soli
    1 szkl cukru pudru
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    225 g masła (z lodówki)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki mleka
    3 żółtka
    1/2 kieliszka spirytusu
    skórka z 1 cytryny
    sok z 1/2 cytryny

    1/2 słoika kremu czekoladowego (u mnie nutella)
    cukier puder do posypania
    masło do wysmarowania formy

Ciastka cytrynowe z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Do dużej miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy rozmącone żółtka, pokrojone w kostkę masło, mleko, cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny, spirytus i końcówką do zagniatania lub dłońmi wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu formujemy z niego kulę i wkładamy do lodówki na 1/2 godz.
  • 1 2. Schłodzone ciasto wałkujemy (ok 2 mm) na wysypanej mąką stolnicy:

    nakładamy po 1/2 łyżeczki kremu czekoladowego.
  • 1 3. zęścią ciasta przykrywamy krem czekoladowy i dociskami brzegi palcami
  • 1 4. wykrawamy kieliszkiem pierożki
  • 1 5. Ciasteczka pieczemy ok 12 minut w 180*C na funkcji termoobieg. Jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy