Ciasteczka z białej czekolady z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciągnące jak krówki i słodkie jak karmel, przełamane intensywnym aromatem kwaskowatej żurawiny.

  • 60 min

Składniki:


  • 170g białej czekolady
    75g masła
    2 jajka
    szklanka cukru
    110g mąki
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    + 25g żurawiny

Ciasteczka z białej czekolady z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, termoobieg.

    Drobno posiekać czekoladę, masło wrzucić do miski, stojącej na rondelku z wrzącą wodą i roztopić. Dorzucić czekoladę i zaczekać aż do uzyskania gładkiej masy.
    W drugiej misce, stojącej na rondlu z wrzącą wodą, na małym ogniu ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Są gotowe, gdy konsystencją przypominają masło z białą czekoladą. Do trzeciej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
    Do kogla-mogla wlać masło roztopione z czekoladą. Ubić starannie trzepaczką. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać łyżką. Dodać suszone żurawiny i wymieszać. Wysmarować masłem prostokątną foremkę, dno wyłożyć pergaminem. Wlać ciasto. piec przez 30-40 minut.

    Po wyjęciu, pokroić na prostokąty kiedy jest jeszcze gorące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy