Ciasteczka świderki waniliowo-kakaowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo proste, pyszne ciasteczka.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    250 g masła
    120 g cukru pudru
    3 żółtka
    szczypta soli
    2 łyżki cukru waniliowego
    2 łyżki kakao

Ciasteczka świderki waniliowo-kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i szczypty soli. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać cukier waniliowy i ponownie przez chwilę zagniatać. Z ciasta uformować kulę i owinąć folią. Do drugiej części dodać kakao, także zagnieść i owinąć folią. Oba ciasta włożyć do lodówki na min. 30 min. Urywać po kawałku jasnego i ciemnego ciasta, uformować wałeczki i przeplatać tworząc świderki.
    Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temp. 200°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy