Ciasteczka ucierane waniliowo kakaowe

5 (199 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lub kakao. Przepis jest naprawdę prosty, przygotowanie ciasta łatwe, pieczenie ciasteczek szybkie, a efekt znakomity. Polecam!

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 150g miękkiego masła
    120g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 jajko
    120g mąki pszennej
    50g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka mleka
    1 łyżka kakao
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka ucierane waniliowo kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć na gładki krem. Małymi porcjami dodawać cukier i cukier waniliowy, wymieszać na jednolitą masę. Wbić jajko, chwilę wyrabiać mikserem.
    Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mieszankę stopniowo wsypywać do mamy maślanej, wymieszać mikserem. Masę podzielić na dwie równe części.
    Jedną, jasną część ciasta rozsmarować na talerzu.
    Kakao połączyć z mlekiem i dodać do drugiej części ciasta, dokładnie wymieszać. Ciemne ciasto przełożyć na jasne, delikatnie rozsmarowując.
    Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
    Z przygotowanego dwukolorowego ciasta za pomocą dwóch łyżeczek do kawy oddzielać porcje ciasta. Układać je na przygotowanej blaszce, zachowując odstępy. Blaszki wsuwać kolejna na środkowy poziom nagrzanego piekarnika, ciasteczka piec 10-15 minut.
    Po upieczeniu zdjąć ciasteczka z blaszki i wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować