Ciasteczka maślano-cytrynowe

0 (0 ocen)

Praktycznie cały rok nie piekę ciastek ale gdy zbliża się zima to od razu mam na nie ochotę :) Malutkie, słodkie przekąski w sam raz nadają się do rozgrzewającej herbatki, kawy lub kakao, polecam :)

Składniki:


  • 260 g mąki pszennej
    80 g cukru pudru
    120 g masła
    2 łyżki śmietany
    2 żółtka
    starta skórka z dużej cytryny
    starta skórka z połowy pomarańczy

Ciasteczka maślano-cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.

    Dalej ucierając dodajemy śmietanę i żółtka.

    Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz starte skórki owocowe.

    Zagniatamy na gładkie ciasto i odkładamy na 40 minut do lodówki.
  • 2. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok 5mm i wykrawamy ciasteczka.

    Możemy również użyć stempli do ciastek aby nadać im oryginalnego wyglądu.

    Pieczemy do zrumienienia (ok.15 minut) w 180 stopniach.

    Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy