Cytrynowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Proste i pyszne.

  • 60 min

Składniki:

  • na 50-60 małych ciasteczek:

    300 g mąki krupczatki,
    200 g zimnego masła,
    100 g cukru pudru,
    3 żółtka,
    skórka otarta z dużej cytryny,
    lukier:
    kilka łyżek cukru pudru,
    kilka łyżek soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Cytrynowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z masłem (masło powinno być w małych kawałeczkach), a następnie dodać żółtka, skórkę i cukier. Wszystko połączyć i szybko zagnieść w kulę. Włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto (na grubość 5 mm) na podsypanym mąką blacie. Foremką do ciasteczek wykrawać odpowiedni kształt. Piec w 200 stopniach ok. 8-10 minut. Ciastka są gotowe, gdy tylko zaczną rumienić się na brzegach. Wyciągnąć je razem z blaszką do całkowitego ostudzenia. Połączyć cukier puder z sokiem z cytryny w takiej ilości, by powstał gęsty lukier. Posmarować nim ostudzone ciastka.

Porady

Po upieczeniu nie należy ściągać ciasteczek od razu z blaszki, ale poczekać, aż ostygną i odrobinę stwardnieją - wtedy nie będą się rozpadać i łatwo będzie je polukrować. Polecam tez wypróbowanie wersji pomarańczowej lub limonkowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować