Ciasteczka maślane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne ciasteczka, które idealnie pasują do kawy i herbaty. Z powodzeniem można przechowywać je w suchym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku przez długi czas.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • -175 g miękkiego masła
    -200 g drobnego cukru
    -2 duże jajka
    -1 łyżeczka aromatu waniliowego
    -400 g mąki pszennej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 łyżeczka soli

Ciasteczka maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy jajka i aromat waniliowy. Dokładnie mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie wsypujemy mąkę do masy maślanej i delikatnie mieszamy. Jeśli ciasto się zbytnio lepi, dodajemy trochę mąki. Wyrabiamy ciasto aby było gładkie i lśniące. Dzielimy na 2 części, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na godzinę. Po tym czasie na blacie oprószonym mąką wałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wycinamy foremką ciasteczka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 8-10 minut. Gorące posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy