Ciastka w kształcie serc złączone w koniczynki mogą zagwarantować szczęście w miłości!!! Nie wierzycie??? Do tego gorzka czekolada, rodzynki oraz krem truskawkowo-mascarpone - przyjemna uczta.
Ciasteczka koniczynki na walentynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło miksujemy/ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajko i nadal ucieramy. Dosypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i zagniatamy (możemy też dalej ucierać) ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość pół centymetra. Wycinamy foremkami serce serduszka, które łączymy razem w kształ koniczynki, a na środku kwiata umieszczamy rodzynkę. Z resztek ciasta formujemy łodygi koniczyny.
2.Pieczemy w piekarniku w 175-180 stopniach przez 8 minut - do lekkiego zrumienienia. Studzimy.
3.Czekoladę gorzką topimy w mikrofali lub na parze i dekorujemy ciasteczka. Serek mascarpone mieszamy razem z konfiturą truskawkową, przekładamy do szprycy/rękawa cukierniczego i formujemy serduszka na koniczynkach.
Komentarze