Chrzan jak u mamy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

W naszej rodzinie, gdy nadchodzą święta, przy wyborze potraw dominuje tradycja. Do mięs robimy domowy chrzan, jest zdrowy i smaczny. Pomimo swej ostrości , znika szybko w towarzystwie kiełbas, szynek, boczku...

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • ok. 25 dag. korzeni chrzanu
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka octu
    sok z 1 cytryny
    3-4 łyżki gorącej wody

Chrzan jak u mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Chrzan obieram, myję, osuszam, trę na tarce o małych oczkach(robię to na świeżym powietrzu). Do chrzanu dodaje wodę, ocet, cukier, sól ,sok z cytryny , mieszam.
  • jk 2. Przekładam do słoika zakręcam, wstawiam do lodówki. Na drugi dzień próbuję, jeśli jest taka potrzeba dodaję tego składnika , którego uważam, że jest za mało.

Porady

Tak przygotowany chrzan, w lodówce stoi u mnie przeszło tydzień.

Komentarze

Podobne przepisy