Chrustowe kokardki

  • wyświetlono: 87 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

czyli faworki w innym kształcie, dzieci z pewnością będą miały frajdę podczas ich przygotowania

Kasia

Składniki

4 żółtka
2 białka
3/4 szklanki cukru
200 gram kwaśnej śmietany 18 %
70 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 kostki roztopionej margaryny
1 łyżka octu
1 kilogram smalcu w kostce
cukier puder do posypania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Chrustowe kokardki

  • 1. Żółtka, białka, cukier, kwaśną śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia, rozpuszczoną margarynę i ocet przełożyć do miski i dokładnie razem zagnieść. Jeżeli ciasto będzie kleiło się do ręki należy dosypać trochę mąki. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować. Szklanką lub literatką wykrawać kółka. Każde kółko ścisnąć na środku dwoma palcami i zagnieść do środka formując kokardkę. Smalec rozgrzać w garnku. Smażyć na nim kokardki z obu stron na rumiano. Usmażone kokardki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylachrustkarnawał
 

Komentarze

Podobne przepisy

Domowe kokardki z sosem czereśniowym

Dodane przez: Jola66

Domowe kokardki z sosem czereśniowym

Wpadłam na pomysł, aby spróbować...

kokardki

Dodane przez: lexi27

Kokardki w sosie truskawkowym

Mocno truuuuuskawkowe danie pyszne...

faworki

Dodane przez: Maggi79

FAWORKI BABUNI

Faworki, chrust, chruściki, także...

Kruche faworki

Dodane przez: dagita

Bardzo kruche faworki

Rodzinny przepis na faworki - mam...

faworki

Dodane przez: lidien

Chrusty - faworki

Chrusty - tak w moim domu mówimy...

puszyste racuszki bez drożdży

Dodane przez: katrinaM24

puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży

pulchniutkie, puszyste, wspaniałe...