Chrupiace udka nadziane ryżem, jabłkiem i nutą cynamonu

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Popularne na naszych stołach mięso z kurczaka otulone chrupiącą skórką, nadziewane ryżem połączonym ze słodkimi jabłkami pachnącymi cynamonem to świetna propozycja dla tych, którzy uwielbiają połączenie mięsa z owocami.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
    1 jabłko
    50g ryżu
    1 łyżeczka cynamonu
    słodka papryka
    sól
    pieprz
    cukier
    oliwa do wysmarowania naczynia żaroodpornego


Chrupiace udka nadziane ryżem, jabłkiem i nutą cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka pozbawić kości, oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką, odstawić na około 30 minut.
  • image-1y5lsak 2. Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Jabłko obrać, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w grubszą kostkę. Ryż wymieszać
    z kawałkami jabłka, dodać cynamon i szczyptę cukru. Całość dokładnie wymieszać.
  • image-15s101r 3. Udka faszerować ryżem z jabłkami i cynamonem, spiąć wykałaczkami
    i przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Piec
    w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.

Komentarze

Podobne przepisy