Popularne na naszych stołach mięso z kurczaka otulone chrupiącą skórką, nadziewane ryżem połączonym ze słodkimi jabłkami pachnącymi cynamonem to świetna propozycja dla tych, którzy uwielbiają połączenie mięsa z owocami.
Chrupiace udka nadziane ryżem, jabłkiem i nutą cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka pozbawić kości, oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką, odstawić na około 30 minut.
2.Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Jabłko obrać, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w grubszą kostkę. Ryż wymieszać
z kawałkami jabłka, dodać cynamon i szczyptę cukru. Całość dokładnie wymieszać.
3.Udka faszerować ryżem z jabłkami i cynamonem, spiąć wykałaczkami
i przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Piec
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.
Komentarze