Chrupiące skrzydełka

0 (0 ocen)

  • Łatwy

pyszne chrupiące skrzydełka

  • Łatwy

Składniki:

  • - skrzydełka z kurczaka: 10 sztuk
    - woda: 1 litr
    - sól: 1 łyżeczka
    - sos sojowy: 1 łyżka
    - jajka: 3 sztuki
    - bułka tarta: 200 gramów
    - pieprz cayenne: 0.5 łyżeczki
    - cebula granulowana: 1 łyżeczka
    - pieprz kolorowy mielony: 0.33 łyżeczki
    - Czosnek granulowany: 0.5 łyżeczki
    - olej do smażenia: 150 mililitrów

Chrupiące skrzydełka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka umyć, pociąć na trzy części.
    Skrzydełka włożyć do garnka z zimną wodą.
    Zagotować, zebrać burzyny, posolić i dodać sos sojowy i gotować na małym ogniu prawie do miękkości.
    Po ugotowaniu skrzydełek wyjąć je z wywaru, przestudzić.
    W misce zmieszać bułkę tartą z pieprzem kolorowym, cayenne, czosnkiem i cebulką granulowaną.
    Jajka roztrzepać ze szczyptą soli.
    Najcieńsze części skrzydełek odłożyć, a pozostałe panierować w bułce tartej, następnie zanurzyć w jajku i na koniec znowu w bułce.
    Tak opanierowane skrzydełka smażyć na rozgrzanym na patelni oleju za złoty kolor.
    Skrzydełka możemy również smażyć na głębokim tłuszczu we frytkownicy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy