Chrupiące placki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 35 min

Placki nauczyła mnie piec babcia.

  • 35 min

Składniki:

  • 7 dużych ziemniaków
    2 jajka
    sól, pieprz
    cebula
    olej
    20 dag. twarogu
    sól, cukier
    0,5 szklanki śmietany 30 %

Chrupiące placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o bardzo małych oczkach.Odlewamy nadmiar wody.
    Cebulę obieramy, myjemy i także ścieramy na tarce. Dodajemy do masy ziemniaczanej, doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywną pianą i razem z żółtkami dodajemy do ziemniaków.
    Na patelni rozgrzewamy olej i pieczemy małe placki. Po upieczeniu placki kładziemy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
    Twaróg ugniatamy widelcem i dodajemy sól, cukier i śmietanę.
    Placki podajemy z twarogiem.

Porady

Do masy twarogowej można dodać szczypiorek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy