Chrupiąca słodycz

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis dostałam od siostry:) Odkąd rodzinka skosztowało to ciacho, gości na naszym stole bardzo często. Deser łatwy, smaczny i dobrze wygląda:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • * 3 paczki herbatników( ok 30 dag)
    * 1 puszka masy krówkowej
    * 300 ml śmietanki 30 %,
    * 2 łyżki cukru pudru,
    * 1 opakowanie fixu do śmietany,
    * 1 łyżeczka kakao,
    * szczypta soli

Chrupiąca słodycz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Herbatniki jako dpód ciasta 1. Ułóż herbatniki na spód formy( porcja jest na małą blaszkę lub na 3/4 formy), wyłóż na nie masę krówkową i rozprowadź ją równomiernie.
  • kolejna warstwa herbatników na masie krówkowej 2. Następnie ułóż drugą warstwę herbatników, ubij śmietanę z odrobiną soli, dodaj fix do śmietany, cukier puder i tak przygotowaną śmietankę wyłóż na herbatniki i rozprowadź równomiernie.
  • gotowe ciacho:) 3. Ciasto z wierzchu posyp kakao. Włóż je do lodówki na jakąś godzinkę i gotowe:)

Porady

Masę krówkową możesz kupić już gotową albo sporządzić ją samodzielnie gotując mleko z cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy