Sałatka ta jest bardzo smaczna, a dodatek pestek i selera naciowego sprawia,że jest chrupiąca i ma ciekawy odmienny smak od tych tradycyjnych sałatek.Polecam do zimnego bufetu.
Składniki:
1 duże wędzone udko z kurczaka
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 słoik 440 g marchewki konserwowej
3 łodygi selera naciowego
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki majonezu
1 łyżka chrzanu tartego z sokiem cytrynowym
sól,pieprz do smaku,sok cytrynowy do skropienia selera naciowego.
Chrupiąca sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Z udka zdjąć skórkę,usunąć kości i pokroić w drobną kostkę.Seler obrać,pokroić w kostkę,posypać niewielką ilością soli i skropić sokiem z cytryny.Z kukurydzy i marchwi osączyć zalewę,natkę pietruszki drobno pokroić.Ziarna słonecznika i dyni lekko zrumienić na suchej patelni,przestudzić.
2.
Do miski przełożyć wszystkie składniki, /z selera osączyć wytworzony sok/, doprawić do smaku przyprawami,włożyć chrzan,majonez i wymieszać.Na koniec dodać pestki dyni,słonecznika i delikatnie wymieszać.
3.
Gotową sałatkę wyłożyć do salaterki,ozdobić w/g uznania i wstawić do lodówki,by przegryzły się smaki.Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Komentarze