CHRUPIĄCA SAŁATKA

0 (0 ocen)

Sałatka ta jest bardzo smaczna, a dodatek pestek i selera naciowego sprawia,że jest chrupiąca i ma ciekawy odmienny smak od tych tradycyjnych sałatek.Polecam do zimnego bufetu.

Składniki:


  • 1 duże wędzone udko z kurczaka
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    1 słoik 440 g marchewki konserwowej
    3 łodygi selera naciowego
    1/2 pęczka natki pietruszki
    2 łyżki pestek dyni
    2 łyżki pestek słonecznika
    3 łyżki majonezu
    1 łyżka chrzanu tartego z sokiem cytrynowym
    sól,pieprz do smaku,sok cytrynowy do skropienia selera naciowego.

Chrupiąca sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chrupiąca sałatka 1.


    Z udka zdjąć skórkę,usunąć kości i pokroić w drobną kostkę.Seler obrać,pokroić w kostkę,posypać niewielką ilością soli i skropić sokiem z cytryny.Z kukurydzy i marchwi osączyć zalewę,natkę pietruszki drobno pokroić.Ziarna słonecznika i dyni lekko zrumienić na suchej patelni,przestudzić.

  • chrupiąca sałatka 2.
    Do miski przełożyć wszystkie składniki, /z selera osączyć wytworzony sok/, doprawić do smaku przyprawami,włożyć chrzan,majonez i wymieszać.Na koniec dodać pestki dyni,słonecznika i delikatnie wymieszać.
  • chrupiąca sałatka 3.
    Gotową sałatkę wyłożyć do salaterki,ozdobić w/g uznania i wstawić do lodówki,by przegryzły się smaki.Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy