Chrupiąca sałatka z rukoli

4.5 (151 ocen)

  • 5 min

Idzie wiosna, niedługo Wielkanoc. Wybrałam się do sklepu po składniki jakie najbardziej lubię o tej porze roku. Solidną porcję takiej sałatki zjadłam na kolację, jest bardzo syta, kolorowa i lekko pikantna za sprawą oliwy z oliwek aromatyzowanej chilli, czerwonym pieprzem i liśćmi laurowymi.

  • 5 min

Składniki:

  • 2 garście świeżej rukoli
    1/3 brokuła, podzielonego na różyczki, ugotowane w osolonym wrzątku
    1 jajko ugotowane na twardo
    1/2 małej i czerwonej papryki
    1/2 pęczka natki z pietruszki, posiekanej
    4 rzodkiewki
    1/2 łyżeczki musztardy jerozolimskiej
    3 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej chilli, liśćmi laurowymi i czerwonym pieprzem
    1/3 łyżeczki miodu lipowego
    1 łyżka octu balsamicznego
    szczypta soli morskiej, ziołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Chrupiąca sałatka z rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na talerzu rozkładamy rukolę, układamy ćwiartki rzodkiewek i jajka, pokrojoną w kostkę paprykę i różyczki brokuła, polewamy dressingiem i posypujemy natką z pietruszki.
    Składniki do przygotowania dressingu wlewamy do słoiczka, zakręcamy i wstrząsamy, aż wszystkie się ze sobą połączą i powstanie delikatna emulsja.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować