Chrupiąca Pizza

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kolejny z moich wypróbowanych przepisów na pyszną pizze, ciasto delikatne i chrupiące, podbiło serca moich przyjaciół. Teraz właśnie ona uwieńcza Nasze spotkania.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    14 g drożdży
    1 łyżka soli
    4 łyżki oliwi ( można użyć zwykłego oleju)
    550 ml letniej wody

Chrupiąca pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiewamy mąkę łączymy ze solą, robimy dołeczek na mokre składniki. Do dołeczka wlewam wodę (najlepiej wcześniej rozpuścić w niej drożdże), oliwę, rękawy górę i ugniatamy ciasto łącząc pięknie wszystkie składniki. Ciasto powinno być gładkie bez żadnych grudek. Ugniecione, gotowe ciasto odstawiamy na 1h.
  • 2. Czas wrastania minął, ciasto cienko wałkujemy, przekładamy na blachę taką jaką mamy w zestawie do piekarnika i układamy na nim nasze ulubione składniki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C na środkową półkę i pieczemy od 10-15 min w zależności jaką chrupkość lubimy.

Porady

*Z kilograma mąki zrobimy około 4 pizz używając blachy z piekarnika. Chcąc zrobić mniejszą ilość składniki dzielimy na pół. Ciasto możemy zawsze zamrozić. *Przekładając ciasto proszę o ostrożność jest dość rozciągliwe i łatwo je potargać.

Komentarze

Podobne przepisy