Chlebek owsiany

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszniutki, wilgotny chlebek uwielbiany przez moja rodzinę

  • 30 min

Składniki:

  • 1 litr ciepłej wody
    5 dag drożdży
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki soli
    8 łyżek płatków owsianych
    1 kg mąki
    garść słonecznika
    garść siemienia lnianego

Chlebek owsiany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chlebek owsiany 1. Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać wodę, sól, płatki. Wymieszać wszystko i odstawić na 20 minut. Po tym czasie dodać siemię lniane i słonecznik. Wmieszać kilogram mąki. Ciasto jest dość rzadkie, także nie należy dodawać więcej mąki niż podano. Ciasto przelać do dwóch keksówek. Na wierzch rozprowadzić odrobinkę mleka. Piec ok 60 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu wyjąć z kaesówek. Chlebki przekładać co jakiś czas na róże boki,

Porady

Zamiast słonecznika i siemienia lnianego można dodać ulubione ziarna.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy