Chleb z otrębami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pachnący i apetyczny, bardzo prosty do zrobienia. Zachęcam wszystkich nowicjuszy.

Składniki:

  • ● 5 dag drożdży
    ● 1 kg mąki krupczatki
    ● 1,5 łyżki soli
    ● 2 łyżki siemienia lnianego
    ● 1 szklanka otrąb pszennych
    ● 1 łyżka pestek słonecznika lub rodzynek
    ● 1-2 łyżki ziarna sezamowego

Chleb z otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski,
    wsypujemy sól, pestki, ziarna
    i otręby, mieszamy. Wlewamy
    900 ml letniej wody oraz rozpuszczone
    w 100 ml ciepłej
    wody drożdże. Mieszamy i odstawiamy
    w ciepłe miejsce
    do wyrośnięcia.
  • 2. Gdy ciasto podwoi swą objętość,
    wkładamy do formy
    i odstawiamy, aż ponownie
    wyrośnie. Pieczemy 30 minut
    w 230 °C, a następnie 40 minut
    w temperaturze 220 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2010

Komentarze

Podobne przepisy