Chleb pszenny z otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do dużej miski wsyp mąkę, sól, cukier, otręby i wszystko wymieszaj.
2. W szklance rozrób drożdże w 50ml wody.
3. Rozrobione drożdże przelej do miski z mąką, dodaj resztę wody. Wszystko razem wymieszaj, potem zagnieć, aż składniki dokładnie się połączą.
4. Z ciasta uformuj kulkę, przełóż do miski i nakryj folią spożywczą. Odstaw do wyrośnięcia na 1,5h.
5. Po upływie tego czasu ciasto ponownie zagnieć. Jeśli potrzeba podsyp mąką żeby się nie kleiło.
6. Uformuj kulę, przełóż na blaszkę na której będziesz piec chleb. Przykryj ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzej piekarnik w temp. 230C.
7. Przed włożeniem do pieca chleb natnij ostrym nożem.
8. Piecz przez 10 minut w temperaturze 230C następnie zmniejsz do 200 i piecz jeszcze 15 minut.
Komentarze