Chleb pszenny z otrębami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis jest naprawdę bardzo łatwy w wykonaniu w sam raz do rozpoczęcia swojej przygody z pieczeniem w domu ;-).

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na jeden bochenek:

    700g mąki pszennej typ 500

    50g otrębów pszennych

    15g świeżych drożdży

    1 łyżeczka soli

    1 łyżeczka cukru

    350ml ciepłej wody (ale nie gorącej!)

    mąka do podsypywania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny z otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do dużej miski wsyp mąkę, sól, cukier, otręby i wszystko wymieszaj.

    2. W szklance rozrób drożdże w 50ml wody.

    3. Rozrobione drożdże przelej do miski z mąką, dodaj resztę wody. Wszystko razem wymieszaj, potem zagnieć, aż składniki dokładnie się połączą.

    4. Z ciasta uformuj kulkę, przełóż do miski i nakryj folią spożywczą. Odstaw do wyrośnięcia na 1,5h.

    5. Po upływie tego czasu ciasto ponownie zagnieć. Jeśli potrzeba podsyp mąką żeby się nie kleiło.

    6. Uformuj kulę, przełóż na blaszkę na której będziesz piec chleb. Przykryj ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzej piekarnik w temp. 230C.

    7. Przed włożeniem do pieca chleb natnij ostrym nożem.

    8. Piecz przez 10 minut w temperaturze 230C następnie zmniejsz do 200 i piecz jeszcze 15 minut.

    9. Chleb wyjmij z piekarnika i studź na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Otręby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować