Chleb razowy z otrębami żytnimi

5 (1 ocen)

  • 3 godz.

Bardzo prosty chleb na drożdżach z dużą ilością błonnika. Miąższ ma dużą ilość małych regularnie rozmieszczonych dziurek, nie kruszy się podczas krojenia.

  • 3 godz.

Składniki:

  • mąka pszenna razowa typ 2000 - 150 g
    mąka pszenna typ 650 - 350 g
    drożdże świeże - 30 g
    otręby żytnie – 30 g
    siemię lniane – 70 g
    cukier – 1 łyżeczka
    ciepłe mleko - 1 szk.
    ciepła woda - 2/3 szk.
    oliwa – 2 łyżki
    sól – 1,5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb razowy z otrębami żytnimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb razowy z otrębami żytnimi 1. Zaczynam od przygotowania rozczynu: drożdże mieszam z cukrem, a gdy lekko się rozpuszczą, dodaję 4 łyżki letniej wody i 2 łyżki mąki. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Obie mąki przekładam do miski, dodaję gotowy rozczyn, otręby żytnie, siemię lniane, ciepłe mleko, pozostałą ciepłą wodę, oliwę i sól. Wyrabiam ciasto robotem z końcówkami do ciasta drożdżowego, początkowo na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Gdy ciasto zacznie odrywać się od ścianek miski i tworzyć kulę przykrywam miskę lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Chleb razowy z otrębami żytnimi 3. Wyrośnięte ciasto wyjmuję z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę
    wyrabiam ciasto rękoma, w razie potrzeby bardzo delikatnie podsypując mąką.
    Przekładam do natłuszczonej i obsypanej otrębami foremki o wymiarach 30x8,5 cm. Odstawiam do ponownego wyrastania. Wyrośnięte ciasto wstawiam do nagrzanego do
    230°C piekarnika i piekę 10 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 200°C
    i piekę 25 minut. Upieczony studzę na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Otręby Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować