Bardzo prosty chleb na drożdżach z dużą ilością błonnika. Miąższ ma dużą ilość małych regularnie rozmieszczonych dziurek, nie kruszy się podczas krojenia.
3 godz.
Składniki:
mąka pszenna razowa typ 2000 - 150 g
mąka pszenna typ 650 - 350 g
drożdże świeże - 30 g
otręby żytnie – 30 g
siemię lniane – 70 g
cukier – 1 łyżeczka
ciepłe mleko - 1 szk.
ciepła woda - 2/3 szk.
oliwa – 2 łyżki
sól – 1,5 łyżeczki
Chleb razowy z otrębami żytnimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynam od przygotowania rozczynu: drożdże mieszam z cukrem, a gdy lekko się rozpuszczą, dodaję 4 łyżki letniej wody i 2 łyżki mąki. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Obie mąki przekładam do miski, dodaję gotowy rozczyn, otręby żytnie, siemię lniane, ciepłe mleko, pozostałą ciepłą wodę, oliwę i sól. Wyrabiam ciasto robotem z końcówkami do ciasta drożdżowego, początkowo na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Gdy ciasto zacznie odrywać się od ścianek miski i tworzyć kulę przykrywam miskę lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Wyrośnięte ciasto wyjmuję z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę
wyrabiam ciasto rękoma, w razie potrzeby bardzo delikatnie podsypując mąką.
Przekładam do natłuszczonej i obsypanej otrębami foremki o wymiarach 30x8,5 cm. Odstawiam do ponownego wyrastania. Wyrośnięte ciasto wstawiam do nagrzanego do
230°C piekarnika i piekę 10 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 200°C
i piekę 25 minut. Upieczony studzę na kratce kuchennej.
Komentarze