Chleb pszenno - razowy

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

bardzo lekki, nie kruszy się

  • 5 godz.

Składniki:

  • 80 dag mąki pszennej chlebowej typ 750
    50 dag mąki razowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 l wody letniej
    10 dag drożdży
    1 i 1/2 łyżki soli morskiej
    1 łyżka cukru kryształu

Chleb pszenno - razowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-11fiuqi 1. W dużej misce rozrobić zaczyn z drożdży, 1/2 litra wody i 4 garści mąki razowej.
  • image-015hqaq 2. Odstawić do wyrośnięcia jedną godzinę.
  • image-1meh7l8 3. Do wyrośniętego zaczynu dodać po trochę mąki, sól i resztę wody, wyrobić. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
  • image-17yxdhe 4. Ciasto podzielić na 2 części i uformować dwa wałeczki, włożyć do foremek. Odstawić do wyrośnięcia.
  • image-03s5nru 5. Wyrośnięte chlebki włożyć do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec 45-50 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy