Chleb pszenno-orkiszowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne domowe pieczywo z mąką orkiszową. Mąka orkiszowa dodała aromatu orzechowego do chleba. Uwielbiam domowe pieczywo i staram się piec je najczęściej jak mogę. Polecam

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    2 szkl mąki pszennej
    1 op. drożdży suchych (7g)
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oleju
    1 szkl ciepłej wody
    garść pestek słonecznika do posypania

Chleb pszenno-orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsypujemy obie mąki, drożdże i sól, mieszamy. Następnie dodajemy olej i ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto na chleb rękoma, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie przekładamy wyrośnięte ciasto do silikonowej keksówki i posypujemy ziarnami słonecznika. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Po tym czasie wstawiamy wyrośnięty chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 200 stopniach. Upieczony chleb studzimy na kratce. Smacznego

Komentarze

Podobne przepisy