Chleb orkiszowy z otrębami i żurawiną

0 (0 ocen)

  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Pyszny swojski chlebek z żurawiną.

  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 ½ szk. mąki pszennej
    • 3 szk. mąki orkiszowej
    • 150 g otrąb pszennych
    • 5 dag drożdży
    • 500ml ciepłej wody
    • 100g żurawiny
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 żółtko
    • 1 łyżka mleka

Chleb orkiszowy z otrębami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdże 1. Drożdże przekładamy do miski.
    Dodajemy cukier
    2 łyżki mąki
    Wlewamy 1 szk. wody.
    Rozrabiamy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • mąka 2. Do większej miski wsypujemy pozostałe mąki.
  • otręby 3. Dodajemy otręby.
  • rozczyn 4. Wyrośnięty rozczyn, wodę oraz sól.
  • żurawina 5. Następnie wsypujemy żurawinę.
  • 6. Wyrabiamy ciasto.
    Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • ciasto 7. Po tym czasie, przekładamy do formy.
  • żółtko 8. Żółtko mieszamy z mlekiem.
  • jajko 9. Rozprowadzamy na wierzchu ciasta.
  • chleb 10. Pieczemy 40 minut w 180 ̊C.
    Chlebek gotowy.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy