300 g mąki orkiszowej
150 g mąki pszennej
3-4 łyżki siemienia lnianego
1/2 szklanki otrąb
1/4 szklanki słonecznika łuskanego + 2 łyżki do posypania na koniec
25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant
450 ml ciepłej wody
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
Chleb orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszać drożdże, cukier, łyżkę mąki pszennej i pół szklanki wody - odstawić na 5 min żeby się drożdże ruszyły. Dodać później mąkę orkiszową, mąkę pszenną, siemie lniane, otręby, słonecznik, sól i resztę wody. Wszystko wymieszać i odstawić na 15-20 min. Keksówkę o wymiarach 35x11,5 wysmarować smalcem lub olejem i wysypać otrębami, Ciasto jeszcze raz wymieszać i przełożyć do keksówki, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 min. Posypać na koniec ziarnami słonecznika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stC i piec przez 1 godz.
Porady
Do chleba można dodać również pestki dyni, mak lub sezam
Komentarze