Chleb orkiszowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest pyszny i zdrowy, z różnymi ziarnami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 300 g mąki orkiszowej
    150 g mąki pszennej
    3-4 łyżki siemienia lnianego
    1/2 szklanki otrąb
    1/4 szklanki słonecznika łuskanego + 2 łyżki do posypania na koniec
    25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant
    450 ml ciepłej wody
    1 łyżka soli
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pesto

Chleb orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać drożdże, cukier, łyżkę mąki pszennej i pół szklanki wody - odstawić na 5 min żeby się drożdże ruszyły. Dodać później mąkę orkiszową, mąkę pszenną, siemie lniane, otręby, słonecznik, sól i resztę wody. Wszystko wymieszać i odstawić na 15-20 min. Keksówkę o wymiarach 35x11,5 wysmarować smalcem lub olejem i wysypać otrębami, Ciasto jeszcze raz wymieszać i przełożyć do keksówki, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 min. Posypać na koniec ziarnami słonecznika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stC i piec przez 1 godz.

Porady

Do chleba można dodać również pestki dyni, mak lub sezam

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Otręby Pestki Siemię lniane Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować