Chleb orkiszowy

0 (0 ocen)

To mój pierwszy upieczony chleb :) Jest bardzo smaczny, zdrowy i prosty do przygotowania. Zawsze się uda, polecam :)

Składniki:

  • 350g maki orkiszowej
    150g mąki pszennej
    20g świeżych drożdży
    350ml wody
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 łyżeczka cukru
    pół łyżeczki soli





Chleb orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki przesiać na stolnicę. Dodać pokruszone drożdże, wodę w temperaturze pokojowej, oliwę, cukier i sól. Ciasto wyrabiać ręcznie ok.10-15 minut lub przy pomocy miksera ok.10 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.20 minut.
  • 2. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść i przełożyć do foremki keksowej (o dł.40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.60 minut. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.i piec ok.50-60 minut.




Porady

dla poprawienia walorów smakowych można chleb przed pieczeniem obsypać ulubionymi ziarnami, np.słonecznikiem, pestkami dyni, siemieniem lnianym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy