Chleb mieszany z czarnuszką

0 (0 ocen)

  • 25 min

Bardzo zdrowy, domowy chlebek z dodatkiem pachnącej czarnuszki. Smakuje wybornie z masełkiem i dodatkiem warzywnym jak pomidor lub rzodkiewka.

  • 25 min

Składniki:

  • Forma: 11x25 cm
    Składniki:
    2 dag świeżych drożdży
    1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
    1 szklanka mąki żytniej
    Sól do smaku
    1 łyżeczka czarnuszki
    2 łyżki ziaren słonecznika
    Tłuszcz do formy

Chleb mieszany z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę pszenną, mąkę żytnią wymieszać, dodać sól, czarnuszkę, ziarna słonecznika(część zostawić do posypania chleba), ponownie wymieszać. Drożdże rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody, dodać do miski z mąką i dodatkami. Dokładnie wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie ponownie ciasto zagnieść, przenieść do natłuszczonej formy, posypać ziarnami słonecznika, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec w temp. 180 stopni 50 minut.

Porady

1.do chlebka można dodać też ziarna dyni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy